Tam Protez

Tam (Total) diş protezi nedir?
Tam diş protezleri halk arasında damak protez olarak da bilinirler. Çene üzerinde hiç diş bulunmadığı durumlarda uygulanan ve doğrudan damak üzerine oturan hareketli bir protez çeşididir. Protezin ana yapısını akrilik denilen pembe bir materyal oluşturur. Protez üzerindeki dişler ise beyaz akrilik ya da porselen gibi materyallerden yapılabilmektedir.

Tam protezlerin yapımı kaç gün sürer, kaç defa kliniğe gelmem gerekir ?
Tam protezlerin yapımı ortalama 15-20 gün sürmektedir. Genelde 4 seans yapılması gerekir. İlk seansta hasta ağzından ölçü alınır ve laboratuara gönderilir. 2. seansta protezin dikey boyutu belirlenir. 3. seansta protezin dişleri dizilmiş olur ve bu şekilde hasta ağzında prova yapılır. 4. seansta protez bitmiş olur. Protez takıldıktan sonra belli aralıklarla hastanın kontrol seanslarına gelmesi gerekmektedir.

Tam protezlerin kullanımı kolay mıdır, ne kadar sürede alışırım ?
Tam protezlerin konfor ve fonksiyonları sabit protez ve doğal dişlere göre daha düşüktür. Bu sebeple kullanımı sabit protezlere göre daha zordur. Alışma döneminde damak ve yanaklarda vuruklar oluşabilir. Yemek yemede ve konuşurken bazı sesleri çıkarmada zorluklar yaşanabilir. Kontrol seanslarında protezde gerekli düzenlemeler yapılır ve bu şikayetler giderilir. Alışma süreci kişiden kişiye değişmekle birlikte ortalama 1-1.5 ay sürmektedir.

Tam protezlerle yemek yerken zorluk yaşar mıyım, öksürürken ağzımdan çıkar mı ?
Bu tip protezler doğrudan damağa oturdukları için tutuculukları damaktaki kemik miktarına bağlıdır. Yeterince kemik bulunuyorsa tutuculuk da iyi olur ve hasta herhangi bir problem yaşamaz. Yeterli kemik kalınlığı bulunmuyorsa protez yapıştırıcıları kullanılması gerekebilir.

Üst protezimden memnunum ama alt protezim iyi tutmuyor. Sebebi nedir ?
Alt çene tam protezlerin tutuculuğu genelde üst çeneye göre daha düşüktür. Bunun nedeni; alt çenede protezin tutunabileceği alan daha azdır ve genelde alt çene kemiğindeki kayıplar daha erken başlar. Ayrıca alt çenede dil protezin tutmasını zorlaştırır.

Tam protezlerin görüntüsü nasıldır ?
Tam protezler yeterli dudak ve yanak dolgunluğu sağlarlar ve protezde kullanılacak yapay dişlerde farklı renk ve materyal seçenekleri bulunur. Bu sayede iyi bir estetik görünüm sağlanır.

Protezimi nasıl temizlemem gerekiyor ?
Mutlaka her yemekten sonra çıkarılıp ılık su altında fırça ile temizlenmelidir. Temizlik sırasında sabun kullanılabilir ancak diş macunu kullanılmamalıdır. Fırçalamaya ek olarak protez temizleyici ürünler de kullanılabilir. Tam protezlerin gece yatmadan önce çıkarılıp temiz bir kapta muhafaza edilmesi gerekir.

Tam protezin kullanım ömrü ne kadardır ?
Hastalar dikkatli kullandıkları ve protezin hijyenine dikkat ettikleri sürece uzun yıllar kullanırlar. Ancak zamanla çene kemiğinde oluşan erime ile birlikte protezde bollaşma meydana gelebilir. Bu tarz durumlarda protezin iç kısmı doldurularak tamir edilmesi veya yenilenmesi gerekebilir.

Protezimde kırık ya da çatlak oluştuğunda tamir edilebilir mi ?
Tam protezlerde düşürme ya da darbe nedeniyle kırık, çatlak ya da dişlerden bir veya birkaçının düşmesi gibi durumlar oluşabilmektedir. Bu tarz durumlarda kırık ya da çatlağın boyutuna bağlı olarak protezin tamiri mümkündür. Düşen dişlerin yerine yenisi koyulabilir. Ancak büyük kırıklarda protezin yenilenmesi gerekebilir.

Sistemik hastalıklar tam protez kullanımına engel oluşturur mu ?
Sistemik hastalıklar tam protez kullanımına engel oluşturmaz. Ancak şeker hastalığı gibi bazı hastalıklarda vuruk yaraları daha geç iyileşir. Ayrıca hijyene dikkat edilmez veya gece protez çıkarılmazsa mantar enfeksiyonları oluşabilir.

Dişsiz hastalara tam protez dışında ne tür tedaviler uygulanabilir ?
Tüm dişlerini kaybetmiş hastalara tam protez dışında implant destekli sabit ya da hareketli protezler de uygulanabilir. Bu tür protezlerin tutuculuk ve konforları tam protezlere göre daha yüsektir. implant destekli hareketli protezler için genelde 2-4 adet; sabit protezler içinse genelde 4-6 adet implant uygulanması gerekmektedir.

Randevu