Çocuk Diş Hekimliği

ÇOCUĞUMUN İLK DİŞ HEKİMİ MUAYENESİNİ NE ZAMAN YAPMALIYIM?
Oluşabilecek çocukluk dönemi anomalilerinin tespiti için hem de çocukluk döneminde diş hekimiyle tanışmanın gelecekte oluşabilecek diş hekimi fobisini yenmek için çocuklarımızın ilk diş muayenesini çocuğunuzun ağzında ilk dişi sürmeye başladığı andan itibaren yapılmasını öneriyoruz.

ÇOCUK DİŞ HEKİMİ MUAYENESİNDEN ÖNCE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Çocuklarımıza “korkma, iğne yok, acımayacak vb.” diş hekiminden algısal olarak çocuğunuzun korkmasına sebep olacak cümleler kurmamalıyız.

Çocuklarımıza diş hekimine giderken ya da sonrasında “yaptırırsan sana ödül vereceğim” şeklinde yanlış motivasyon cümleleri kurmamalıyız. Diş hekimliğinde yapılan işlemlerin ödül verilmesi gereken zor işlemler olduğunu değil çocuğumuzun yaptırması gereken rutin işlemler olduğunu fark etmesini sağlamalıyız.

Çocuğumuza “şimdi diş hekimine gitmezsen sonra iğne yaparak dişlerini çekerler vb.” negatif motivasyon cümleleri kurmamalıyız. Gelecekte dişlerinde anestezi işlemi yapılması gereken işlemlerde çocuğumuzu negatif yönde etkilemiş oluruz.

Çocuklarımıza “sadece bakacaklar, hiçbir şey yapmayacaklar vb.” şeklinde yapılacak işlemler ilgili yanlış yönlendirme yapmamalıyız.

ÇOCUĞUMU DİŞ HEKİMİNE GETİRDİĞİM ZAMAN NELERE DİKKAT ETMELİYİM?
Çocuğunuzu tedavi randevularına anne ya da baba direk olarak hekiminin cevap alacağı kişilerle gelmesine dikkat edilmeli.
Çocuklarımıza tedavileri esnasında “yoruldun mu?, sıkıldın mı?” şeklinde motivasyonlarını negatif yönde etkileyecek cümleler kurmamalıyız.

ÇOCUĞUMUN SÜT DİŞLERİNE KANAL TEDAVİSİ GEREKİR Mİ?
Yetişkin dişlerimizde olduğu gibi çocukluk dönemi dişlerimizde de çürükler dişin sinir ve damar paketini içeren bölgeye ulaşarak şiddetli ağrı ve enfeksiyonlara sebep olabilirler. Süt dişlerinin düşmesi gereken dönemden daha erken sürede çürümeleri sonucunda da bu dişleri düşmeleri gereken döneme kadar tutabilmek amacıyla süt dişlerine kanal tedavisi uyguluyoruz.
Eğer bu kanal tedavisi yapılmayıp erken dönemde dişin çekimine mecbur kalınırsa bu boş kalan bölgeye komşu dişlerin devrilmesi ve sonucunda sürecek olan yetişkin dişinin gömük kalıp sürememesi riskiyle karşılaşabiliriz.

ÇOCUĞUMUN SÜT DİŞİ DÜŞME YAŞI GELMEDEN ÇEKİLMEK ZORUNDA NE YAPMALIYIM?
Eğer ki çocuğunuzun süt dişi düşme yaşı gelmeden çekilmek zorunda kalınırsa diş çekilen boşluğun alttaki daimi dişin sürme yaşı gelene kadar korunması için bu bölgeye sabit ya da hareketli yer tutucular yapmak zorundayız.
Aksi takdirde daimi dişlerin gömük kalma tehlikesi ya da yandaki komşu dişlerin yanlış pozisyonlarda olma riskiyle karşılaşırız.

ÇOCUĞUM HİÇBİR ŞEKİLDE DİŞ HEKİMİNE GİTMİYOR. KOLTUKTA İŞLEM YAPTIRMIYOR. NE YAPMALIYIM?
Çocuklarımız kimi zaman her şeyi doğru yapsak bile çevresel faktörlerin etkisi ya da kendi duygu durumlarına bağlı olarak hekim koltuğuna hiçbir şekilde oturmak istemezler. Bu gibi durumlarda çocuk doktoruyla iletişime geçerek çocuğun tüm dental tedavilerinin tek seferde yapılması için genel anestezi altında tedavi sürecine geçilebilir.

GENEL ANESTEZİ ALTINDA NE ZAMAN TEDAVİ YAPILIR?
Yetişkin ya da Çocuk hasta kooperasyonu diş hekimi koltuğunda sağlanamayan durumlarda
Çocukluk döneminde çok fazla dişte işlem yapılması gerekilen durumlarda
Bazı epileptik rahatsızlığı olan ya da sistemik rahatsızlığı olan hastalarda
Engelli hastalarda

Randevu